Το πανόραμα

Το πανόραμα
από Unknown
στις 17/10/15
Κατηγορία Αφιερώματα

Πρόκειται για ένα έργο που κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις μέσα σε πέντε χρόνια. Η πρώτη στις αρχές του 1971 με ερμηνευτή τον Δώρο Γεωργιάδη και τον Απρίλιο του 1976 με τους Δημήτρη Κοντολάζο, Θέμη Ανδρεάδη και Πέτρο Κυριαζή, ο οποίος εν συνεχεία δεν ακούστηκε ξανά τουλάχιστον δισκογραφικά.

Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία του Μίμη Πλέσσα με τον Κώστα Βίρβο κι έχει ως θέμα της εικόνες παλιών πανηγυριών από την Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα, δοσμένες ιδανικά και πολλές φορές με χιούμορ από τον σπουδαίο στιχουργό. Προσωπικότητες της παλιάς πρωτεύουσας όπως ο Δελαπατρίδης, ο Τζίμης ο πρωταθλητής, η «Ρεμπέτικη τετράς του Πειραιώς», οι πλανόδιοι φωτογράφοι και το «θηρίο της Κηφισιάς» ξαναζωντανεύουν μέσα από τους στίχους του Βίρβου και θυμίζουν στους παλαιότερους αλλά και μαθαίνουν στους νέους πρόσωπα και χαρακτηριστικά στοιχεία μιας εποχής που δεν πρόκειται να ξαναζήσει...

Μεταξύ των δύο εκδόσεων υπάρχουν ορισμένες διαφορές, καθώς πέρα από τους διαφορετικούς ερμηνευτές συναντάμε και αλλαγές ως προς τα τραγούδια. Για παράδειγμα, στο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1976 δεν περιλαμβάνονται δύο κομμάτια της πρώτης εγγραφής κι έχουν προστεθεί άλλα τρία, ωστόσο η ενορχήστρωση είναι σε γενικές γραμμές η ίδια.

Από εκεί και πέρα, το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης είναι έργο του Μποστ ο οποίος υπογράφει κι ένα από τα γνωστά του «ανορθόγραφα» ποιήματα στο οπισθόφυλλο εξηγώντας τα του δίσκου, ενώ στη δεύτερη το ζωγραφικό θέμα του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Διονύσης Φωτόπουλος. Στο άλμπουμ του 1976 υπάρχει κι εσώφυλλο, το οποίο περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ της παλιάς Αθήνας.

Προσωπικά, προτιμώ τη δεύτερη έκδοση κυρίως λόγω της συμμετοχής του Θέμη Ανδρεάδη που με το μοναδικό του στυλ προσδίδει άλλη οντότητα στα τραγούδια, ουσιαστικά μιμούμενος τους τύπους που ερμηνεύει...

Τα τραγούδια του δίσκου
Πρώτη έκδοση (Τραγουδά ο Δώρος Γεωργιάδης)
1. Το πανόραμα
2. Δεν είναι βόας
3. Ο φωτογράφος
4. Ο Σακουλές
5. Ο Μιμίκος και η Μαίρη
6. Το θηρίο της Κηφισιάς 
7. Ο Δελαπατρίδης
8. Ο Γιακουμής
9. Η γκαμήλα
10. Ο Τζίμης ο πρωταθλητής
11. Η κοιμωμένη
12. Μάρκος, Μπάτης κι Αρτέμης


Δεύτερη έκδοση
1. Το πανόραμα αρχίζει (Θ. Ανδρεάδης)
2. Ο Τζίμης ο πρωταθλητής (Θ. Ανδρεάδης)
3. Ο Γιακουμής (Δ. Κοντολάζος)
4. Ο Δελαπατρίδης (Δ. Κοντολάζος)
5. Το θηρίο της Κηφισιάς (Π. Κυριαζής)
6. Μάρκος, Μπάτης κι Αρτέμης (Δ. Κοντολάζος)
7. Η άμαξα (Θ. Ανδρεάδης)
8. Ο πετροπόλεμος (Δ. Κοντολάζος)
9. Δεν είναι βόας (Θ. Ανδρεάδης)
10. Η γκαμήλα (Π. Κυριαζής)
11. Η λατέρνα (Θ. Ανδρεάδης)
12. Ο Σακουλές (Π. Κυριαζής)
13. Ο φωτογράφος (Θ. Ανδρεάδης)
14. Το πανόραμα τελειώνει (Δ. Κοντολάζος

 

Συνθέτης : Μίμης Πλέσσας 
Στιχουργός : Κώστας Βίρβος
Album : Το Πανόραμα Αρχίζει (Remaster)
Released : Minos EMI (2005)
Genre : Ελαφρό έντεχνο
Number Of Tracks : 26
Audio Format : Mp3 : 320 kbps 
Covers : Full

 

Η σελίδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Μας συγχωρείτε για τυχόν λάθη ή παραλέιψεις.