Πέτρος Αναγνωστάκης

Ο Ρομαντικός του Λαϊκού τραγουδιού, Ο ρομαντισμός, η αισθητική και το βαθύ συναίσθημα είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του Πέτρου Αναγνωστάκη.
Καταγόταν από τη  Μάνη(ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ(ΑΛΥΤΑ)(Πατέρας Αναγνωστάκης . Το γένος της μάνας Κουρετζή) Γεννήθηκε στα Ταμπούρια  έζησε στο Κερατσίνι. Αξιόλογος τραγουδιστής έκανε πολύ σπουδαία καριέρα .
Η παρουσία του, επί 20 χρόνια στο λαϊκό τραγούδι συνδέθηκε με πολύ μεγάλες επιτυχίες στη δισκογραφία και στο πάλκο. Ο στόχος του, ήταν να γίνει μηχανικός στο εμπορικό ναυτικό, γι' αυτό φοίτησε διαδοχικά στις τεχνικές σχολές "Σιβυτανίδιο", "Πάλμερ", και "Πειραϊκός Σύνδεσμος". Παράλληλα με τις σπουδές του, τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Έκανε καντάδες στα κορίτσια τις γειτονίας του και έπαιζε κιθάρα στους φίλους του. Σε ηλικία 18 χρονών, πήγε με την παρέα του, στο κέντρο "Ρουσετου" στον Κορυδαλλό. Η φωνή του νεαρού Πέτρου ζεστή και μελωδική έκανε μεγάλη εντύπωση στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, ο οποίος του πρότεινε να τραγουδήσει επαγγελματικά, πράγμα που έγινε. Στο ίδιο διάστημα ο Αναγνωστάκης, έμαθε να παίζει Θαυμάσια κιθάρα με δάσκαλο το φίλο του Μιχάλη Βεση.
Όταν ήταν φοιτητής έκανε καντάδα με Κιθάρα στην περιοχή Θεμιστοκλιο  όταν τον άκουσε  ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και τον πήγε Στην Κολούμπια.
Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έκανε το 1957. Ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι διάλογο με τη Γιώτα Λύδια "Είμαι γνήσια τσιγγάνα στην Columbia" σε στίχους Χρίστου Κολοκοτρώνη και μουσική Βασίλη Καραπατάκη. Στην "Columbia" έκανε αλλά τέσσερα τραγούδια,
Ένα χρόνο αργότερα, το 1958 ο Πέτρος Αναγνωστάκης συνεργάζεται στο πάλκο και στο στούντιο με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Ρία Κούρτη Εμφανίσθηκαν στον "Κήπο του Αλλάχ" στο Αιγάλεω, όπου εκτός από τους τακτικούς θαμώνες, διασκέδασαν με τα τραγούδια του και πολλές προσωπικότητες του διεθνούς τζετ-σετ, που επισκέπτονταν την Αθήνα.
Σε δίσκους ο Αναγνωστάκης έκανε επιτυχίες τις συνθέσεις του Ζαμπέτα "Ζαλούμπα", "Μεξικάνα", "Συχνά με το δείλι με Αδελφούς Κατσάμπα " κ.α.
Ο Ζαμπέτας τον πήγε στη Μόντε Κάρλο  εκεί έκανε 20 Τραγούδια   η εταιρία αργότερα έκλεισε,
Κατόπιν πήγε στρατιώτης μετά το 1958 πήγε στην ODEON parlophone   μέχρι 1964  ηχογραφούσε εκεί ,όταν έληξε το συμβόλαιο του, Του έκανε πρόταση ξανά η Κολούμπια  να κάνει συμβόλαιο εκεί με 2 εκατομμύρια Δρχ  - ημίωρη εκπομπή στο ραδιόφωνο και  5 Δρχ. το δίσκο όταν άλλοι έπαιρναν 1,5 Δρχ. το δίσκο  αλλά δεν συμφώνησε γιατί τον είχαν κόψει στην αρχή αφού είχε τραγουδήσει 5 τραγούδια και πήραν άλλον ,τους είπε ότι εσείς με κόψατε τότε και πήγα στην Odeon-Parlophone κι εκεί θα μείνω ,διπλασίασαν το ποσό αλλά πάλι δεν δέχτηκε τους είπε όταν με κόψατε εσείς εκείνοι μ έκαναν τραγουδιστή , μαθεύτηκε αυτό και τον κάλεσε ο διευθυντής της  Odeon-Parlophone Μίνος Μάτσας, έκλεισε συμβόλαιο εκεί αλλά αργότερα έφεραν άλλον κι εκεί και τον έκαναν στην άκρη έσκισε το συμβόλαιο τους είπε εγώ σας έκανα Odeon κι έφυγε πικραμένος.
Στα Ανάκτορα τον είχαν καλέσει να τραγουδήσει Επί Βασιλέως Παύλου και Φρειδερίκης όταν τραγούδησε το τραγούδι  δεν ανθίζουν Λουλούδια Η Φρειδερίκη του Φίλησε το χέρι.
Στο Κέντρο του Κεφάλα τραγουδούσε με  Νίτσα Αντωνάτου- Ρούλα Καλάκη
Στη Ρόδο σε μια καλύβα μέσα στη Θάλασσα που έτρωγαν Ψαράκι  Γνώρισε τον Ωνάση Στο μαγαζί του Παπούλα, ο  Ωνάσης ήθελε να τον κάνει Γαμπρό του δεν δέχτηκε
Το 1960 μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα, Σταύρο Χατζηδάκη και Ανθούλα Αλιφραγκή, ο Αναγνωστάκης πήγε στο Παρίσι, στις Κάνες, στη Ζυρίχη και τη Λουνκερνη. Εκεί το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και παρουσιάστηκε με ευνοϊκές κριτικές και ρεπορτάζ από τις μεγαλύτερες εφημερίδες τις Γαλλίας και τις Ελβετίας.
Το 1961, η συνεργασία Ζαμπέτα - Αναγνωστάκη συνεχίζετε στην "Odeon-Parlophone " και φέρνει μια μεγάλη επιτυχία: "Ηρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου". Αλλά και στο πάλκο, γνωστών μεγάλων κέντρων ο Αναγνωστάκης γνωρίζει επιτυχία. Στου "Κουλουριώτη", "Περιβόλα", "Χρυσό Βαρέλι", "Φαληρικόν", "Μαντουμπάλα" κ. α.
Στην διετία 1963 - 64 ο Αναγνωστάκης συναγωνίζεται σε λαοφιλία τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές τις εποχής.
Οι Συνεργασίες του στην " Odeon-Parlophone " με Μπακάλη, Γκούτη , Δερβενιώτη, Βίρβο, Μανήσαλη κ.α. Τον φέρνουν πρώτο σε πωλήσεις δίσκων. Δεκάδες οι επιτυχίες: "Μέσα σε μια νύχτα (Κ.Βίρβου) Ρεκόρ Πωλήσεων το 1960", "Πληροφορίες κακές", "Πληγωμένοι κι οι δυο", "Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα", "Δέκα συμβουλές", "Μεγάλη Θλίψη", "Κάποιο τρένο" κ.α
Το αγαπημένο του τραγούδι Γυναίκα της Νύχτας Κουρέλι του Ζαμπέτα
Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1963, ο Πέτρος Αναγνωστάκης έλαβε μέρος στο Α' Φεστιβάλ λαϊκού τραγουδιού στο Στάδιο Καραϊσκάκη και τον Αύγουστο πήρε το πρώτο Βραβείο Ερμηνείας(Χρυσό Μετάλλιο) με το τραγούδι του Κώστα Μάνεση και στίχους Κέκεση " (Αυτός που δεν Αγάπησε)Κλάψε Καρδιά μου Κλάψε". Μετά το βραβείο  του έγιναν προτάσεις να παίξει στον Κινηματογράφο ,αλλά αυτός αρνήθηκε
«ΜΕΣ' ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ COLUMBIA DG-7318 »είναι το τραγούδι του Τσιτσάνη που τραγούδησε.
Περιόδευσε  στην Αυστραλία Σιδνευ -Μελβούρνη
Μετά το 1967 που γύρισε σε δίσκους 45 στροφών, τέσσερα τραγούδια του Γιώργου Μυστακη, ο Αναγνωστάκης αποσύρθηκε από τη δισκογραφία.
Οι τραγουδίστριες με τις οποίες συνεργάσθηκε σε δίσκους και σε κέντρα ήταν: Ρία Κούρτη, Λίτσα Διαμάντι, Μαίρη Νταλμάς, Έλλη Γκίλα, Ανθούλα Αλιφραγκή κ.α.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Πέτρος Αναγνωστάκης, εργαζόταν κατά διαστήματα σε λαϊκά κέντρα του Πειραιά. Βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος, ζούσε με το παράπονο και με τη σκέψη ότι τον έχουν εγκαταλείψει οι άνθρωποι.
Αναπολούσε πάντα τις ρομαντικές στιγμές του στο λαϊκό τραγούδι. (Δηλώσεις του στον Πανό Γεραμάνη , Ψάχνω να βρω άνθρωπο όπως ο Διογένης έψαχνα τότε φαντάσου τώρα , όλοι είμαστε περαστικοί ,Δεν προσβάλω τους σημερινούς Καινούργιους 6-7 0νοματα θα μείνουν στην ιστορία του Τραγουδιού (τα εις εας ,ακης ακος Κρητικός η Μανιατάκος)

Πέθανε στο σπίτι του στο Κερατσίνι 1 Ιουλίου 1996

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Τίτλος Τραγουδιού Συνθέτης Στιχουργός Έτος
Δέκα συμβουλές Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1963
Για μένα φτάνει ο χειμώνας Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1963
Οι αναμνήσεις Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1963
Είναι ατέλειωτο το βράδυ Μαρκέας Λυκούργος Κώστας Βίρβος 1966
Κλάψε, κλάψε Βίρβος Κώστας Κώστας Βίρβος 1970
Κλάψε, κλάψε Βίρβος Κώστας Κώστας Βίρβος 1970
Μοίρες μοίρες Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1976
Μέσα σε μια νύχτα Μανισαλής Γιώργος Κώστας Βίρβος 1976
Κάποιο τραίνο Μανισαλής Γιώργος Κώστας Βίρβος 1978
Περπατώ και σφυρίζω Μπακάλης Μπάμπης Κώστας Βίρβος 1995
Να φύγω να φύγω Μανισαλής Γιώργος Κώστας Βίρβος 1995
Πρόσεχε όμως Μαρκέας Λυκούργος Κώστας Βίρβος NoYear
Η σελίδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Μας συγχωρείτε για τυχόν λάθη ή παραλέιψεις.