Στράτος Διονυσίου

Ο Στράτος Διονυσίου (8 Νοεμβρίου 1935 - 11 Μαΐου 1990) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. Γεννήθηκε στη Νιγρίτα των Σερρών. Ο Στράτος, γιος του Άγγελου και της Στάσας Διονυσίου, προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από πολύ μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής καθώς η φτώχεια και η κατοχή ήδη ταλαιπωρούσαν πολύ κόσμο. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η ορφάνια, καθώς το 1948 έχασε τον πατέρα του. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1947, ο Στράτος Διονυσίου άφησε το χωριό του και πήγε να ζήσει στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή.

Ο Στράτος δεν άργησε να κάνει τις πολύ μεγάλες επιτυχίες του. «Δεν με πόνεσε κανείς», το ινδικό τραγούδι «Duniya mein hum aaye hain» (που ερμήνευε η Nargish στο έργο «Mother India», ή στα ελληνικά «Γη ποτισμένη με ιδρώτα») διασκευασμένο από τον Μπάμπη Μπακάλη, «Της αγάπης μου το δίσκο» σε διασκευή Μπάμπη Μπακάλη, «Το ηλεκτρόφωνο», «Φύγε-Φύγε» σε μουσική Ατταλίδη και στίχους Βίρβου, είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες του επιτυχίες. Σύντομα, οι μεγάλοι του λαϊκού τραγουδιού άρχισαν να εμπιστεύονται στο Στράτο παλιές τους επιτυχίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δεύτερη εκτέλεση με τη φωνή του νεαρού και ελπιδοφόρου τότε Στράτου Διονυσίου. «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το παλιογέφυρο» και το «Πριν το χάραμα» τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Η μπαμπέσα» του Γιώργου Μητσάκη, «Το φτωχομπούζουκο» του Μανώλη Χιώτη, έγιναν επιτυχίες για δεύτερη φορά. Ύστερα ήρθε μία περίοδος όπου ο Στράτος, αμέσως μετά την ανανέωση της συνεργασίας του με την «Columbia» μπήκε στο ράφι από την ίδια του την εταιρεία, παρόλο που κάθε βράδυ γινόταν το αδιαχώρητο από τους θαυμαστές του που πήγαιναν να τον ακούσουν.

Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Ο ταξιτζής» και πολλά άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς,Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στο Στράτο.

Το φαινόμενο Διονυσίου αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του, η δυνατότητα αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των τραγουδιών του Στράτου, ήτανε η ικανότητά του να ηχογραφεί ταχύτατα τα τραγούδια τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ξεκινούσε την ηχογράφηση το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα είχε τελειώσει όλον τον δίσκο, με τα σιγόντα και την ερμηνεία του έτσι γεμάτη όπως ακούγεται στους δίσκους του! Ο Τάκης Σούκας, ο άνθρωπος που έχει γράψει τραγούδια για δεκάδες μεγάλους τραγουδιστές έχει δηλώσει «Ο Διονυσίου είναι ο μόνος τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά στα τόσα χρόνια τον τόνο του!». 

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Τίτλος Τραγουδιού Συνθέτης Στιχουργός Έτος
Μια στεναχώρια Καλδάρας Απόστολος Κώστας Βίρβος 1953
Βόλτα στη Μακεδονία Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1960
Αγιαζίν Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1961
Φύγε κι άσε με Πάνος Γαβαλάς Κώστας Βίρβος 1967
Έξω απ’ άδικο Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1971
Ο μουσαφίρης Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1972
Κάνε κουράγιο Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Η νύχτα είναι για φιλιά Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Η ζωή δεν είναι γλέντι Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Φύσηξε τρελός Βαρδάρης Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Τώρα τέλια τσακισμένα Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Το φτωχόσπιτό μου Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Από δω κι εμπρός να δεις Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Πού το πας και πού το φέρνεις Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Ο πόνος μου εγώ κι η μοναξιά Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Νύχτα νύχτα, βράδυ βράδυ Πλέσσας Μίμης Κώστας Βίρβος 1974
Η νέα ντόλτσε βίτα Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1987
Φύγε φύγε Στράτος Ατταλίδης Κώστας Βίρβος 1997
Κι οι δυο βασανισμένοι Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 2004
Αφήνω γειά Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 2005
Η σελίδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Μας συγχωρείτε για τυχόν λάθη ή παραλέιψεις.