Χαράλαμπος Γαργανουράκης

Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλωσε στον Άγιο Θωμά ένα ορεινό χωριό έξω από το Ηράκλειο. Εκεί μεγαλώνοντας σε μια γειτονιά λυράριδων μαγεμένος από τους ήχους της λύρας και του λαούτου πρωτόπιασε τη λύρα στα χέρια του σε ηλικία δώδεκα ετών. Δεν άργησε να ξεχωρίσει το ταλέντο του και μέχρι τα 17 του χρόνια είχε παίξει στα περισσότερα χωριά της Κρήτης σε διάφορες εκδηλώσεις.

Στα 18 του χρόνια έγραψε το πρώτο του δίσκο και αμέσως μετά το στρατό κατέβηκε στο Ηράκλειο όπου το 1970 έπαιξε στο πρώτο Κρητικό κέντρο "Αρετούσα" και έγραψε το δεύτερο δίσκο ο οποίος έγινε επιτυχία "ο ναυαγός".

Το 1973 άρχισε η συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του "Θητεία", "Θεσσαλικός Κύκλος", "Οροπέδιο", "Αφιέρωμα", "Τολμηρή επικοινωνία", "Παράθυρο στη Μεσόγειο" και τα νέα του έργα "Ορφέας" και "Αναγέννηση, Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη". Πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως "Τα λόγια και τα χρόνια", "Κρήτη μου όμορφο νησί", "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου", "Στου ψηλορείτη τη κορφή" κ.ά. κάνοντας τον γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παράλληλα συνεχίζοντας τη μουσική παράδοση του τόπου του έγραψε 8 δίσκους μεγάλους με δικά του τραγούδια, το "Κρήτη μου", "Πρινόριζες", "Παίζω με το λαούτο μου", με τον Βαγγέλη Μαρκογιάννη. Το "ώ να χαρώ χαρώτο", "Σεβντάδες και πεισματικά", "Κρητικά κλασικά", "Ώ μάνα Κρήτη" και δύο δίσκους με σόλο λύρα.

Επίσης, έχει πάρα πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές βοηθόντας νέους καλλιτέχνες. Πόλλά από αυτά τα τραγούδια έγιναν επιτυχίες όπως "ο ναύαρχος", "μοιάζει η ζωή μου μ' όνειρο", "Άστρα" κ.ά. που τραγουδιούνται απ'όλους τους λυράρηδες της Κρήτης.

Έχει κάνει εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο προσκεκλημένος από τους απόδημους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με μεγάλη επιπτυχία. Είναι παντρεμένος με την Αρετή, και έχει δύο παιδιά, την Εργίνη και τον Νίκο.

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Τίτλος Τραγουδιού Συνθέτης Στιχουργός Έτος
Ο κλεφτοκοτάς Μαρκόπουλος Γιάννης Κώστας Βίρβος 1974
Ο Αντύπας Μαρκόπουλος Γιάννης Κώστας Βίρβος 1974
Αν είσαι άντρας τσιφλικά Μαρκόπουλος Γιάννης Κώστας Βίρβος 1974
Το άλογο Μαρκόπουλος Γιάννης Κώστας Βίρβος 1974
Στα χειμωνιάτικα νυχτέρια Μαρκόπουλος Γιάννης Κώστας Βίρβος 1974
Ο Μαυρομίχος Μαρκόπουλος Γιάννης Κώστας Βίρβος 1974
Ο Γιάγκος από την Καισαριανή Καλδάρας Απόστολος Κώστας Βίρβος 1977
Το καλοκαίρι με την άδεια Καλδάρας Απόστολος Κώστας Βίρβος 1977
Στη Βουδαπέστη Καλδάρας Απόστολος Κώστας Βίρβος 1977
Ονομάζομαι Καλδάρας Απόστολος Κώστας Βίρβος 1977
Η σελίδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Μας συγχωρείτε για τυχόν λάθη ή παραλέιψεις.