Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς και λαϊκούς τραγουδιστές του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 11 Δεκεμβρίου 1922 και πέθανε στις 7 Απριλίου 2005 στην Αθήνα.

Από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας.Το 1947, εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης, που έχει το όνομα του πατέρα του, αναδείχθηκε επίσης τραγουδιστής. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, στις 7 Απριλίου 2005 σε ηλικία 82 ετών.

Μπήκε στην δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι "Το καντήλι τρεμοσβήνει" σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα "Του Βοτανικού ο μάγκας", "Σε τούτο το στενό", "Επίσημη αγαπημένη", "Τρελοκόριτσο", "Στου Μπελαμή το ουζερί", "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα" και πλήθος άλλων. Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο γνώρισε ενώ ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο) αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι "γέννησε" τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη - Θεοδωράκη. Επίσης, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου. Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με το Σταύρο Ξαρχάκο , το Δήμο Μούτση και το ντουέτο του με τον Τάσο Λειβαδίτη.

Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Επίσης, έχουν γίνει πολλές συναυλίες προς τιμήν του. Τον Ιούνιο του 1997οργανώθηκε λαϊκή συναυλία για να τιμηθούν τα 50 χρόνια προσφοράς του στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική είναι η συναυλία που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις 11 Μαρτίου 2002 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα και τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών καλλιτεχνών.

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org

 

Τίτλος Τραγουδιού Συνθέτης Στιχουργός Έτος
Μένα με λένε Περικλή Καλδάρας Απόστολος Κώστας Βίρβος 1955
Ο Κώστας Μπακάλης Μπάμπης Κώστας Βίρβος 1957
Ο Κώστας Μπακάλης Μπάμπης Κώστας Βίρβος 1957
Ένας μπαγλαμάς μουρμούρης Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1960
Ξύπνα καημένε Σαρκαφλιά Μπακάλης Μπάμπης Κώστας Βίρβος 1960
Εδώ παπάς, εκεί παπάς Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1960
Κάτσε φρόνιμα ρε φίλε Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1961
Βρε παλιοκοινωνία Στράτος Ατταλίδης Κώστας Βίρβος 1961
Η διαθήκη του μάγκα ( Η διαθήκη του Μπιθικώτση ) Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1961
Κλαίει μια μάνα με καημό Δερβενιώτης Θόδωρος Κώστας Βίρβος 1961
Ο κυρ-Θάνος πέθανε Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1969
Στου Μπελαμή το ουζερί Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1970
Χίλιες φορές στον άλλο κόσμο Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Στο καπηλειό της Μαριγώς Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Α-Ω Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Ναυάγιο της ζωής Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Σάντα Μαρία Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Ρίξε μια ζαριά καλή Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Το θύμα ο Νικολός Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Πες μου πού πήγες Μπιθικώτσης Γρηγόρης Κώστας Βίρβος 1971
Η σελίδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Μας συγχωρείτε για τυχόν λάθη ή παραλέιψεις.